Mångsysslaren Björn Skifs

Få människor inom musikbranschen har varit så mångsidiga i sin karriär som den svenska rock-artisten Björn Skifs. Det är faktiskt riktigt imponerande vad han hunnit åstadkomma under sin verksamma tid, något han som nybliven 70-åring har att se tillbaka på – med stolthet. Björn började sin bana tillsammans med den kände svenska musikern Clabbe, med vilken han började spela i band på 1970-talet. I den här vevan lärde han också känna Bengt Palmers, som är mest känd för att ha skapat musik till flertalet svenska filmer (bland annat Sällskapsresan).

Björn Skifs har tyvärr aldrig riktigt slagit igenom internationellt, trots att han definitivt befunnit sig på mållinjen. Med sitt band Blåblus slog han igenom ordentligt på 1970-talet med hitten Hooked on a Feeling, en låt som plötsligt befann sig klättrandes på den otroligt viktiga amerikanska Billboard-listan. I samband med detta fick Blåblus förstås erbjudande om att turnera i USA, men på grund av en redan förbokad folkparksturné missades denna viktiga möjlighet totalt (något som säkert grämer Björn fortfarande). Blåblus fick ytterligare en låt på Billboard, men efter detta var det slut.

När 1970-talet till slut blev 80-tal fick Skifs lite annat att göra. Han och Bengt Palmers blev involverade i musikalen Spök, som blev en svensk succé. Detta var på ett sätt första steget i Björns skådespelarkarriär, som skulle ta över en del av hans karriär framåt. Tillsammans med Bengt Palmers producerades filmerna Strul, Joker och Drömkåken som samtliga drog en stor biopublik.

Björn Skifs har dock aldrig helt kunnat släppa rock-karriären, något som står ganska tydligt när man ser den diskografi han åstadkommit under åren. Han har en säregen röst som passar utmärkt för rockmusik, samtidigt som han alltid haft tillräcklig utstrålning för att allt som allt fungera som en intressant artist i alla möjliga sammanhang. Vem vet vad han hittar på härnäst!