Europe – svensk hårdrock på export

Sverige hängde ganska tidigt på hårdrockstrenden på 1970-talet med en rad olika band som flitigt kopierade de brittiska hårdrocksband som var populära på den tiden. 1970-talet övergick dock, förstås, till 1980-talet och vid den här tidpunkten var hårdrock riktigt stort i Sverige. 1982 vann det unga bandet Europe Rock-SM, vilket var första steget mot berömmelse. Man kan inte sticka under stol med att detta band hade stor talang. Medlemmarna Joey Tempest, John Norum, John Levén och Tony Reno hade stor sammanlagd talang vilket gjorde bandet till ett vinnande koncept.

Allra vassast musiker måste dock ändå frontmannen och sångaren Tempest anses ha varit. Denna herre var en riktig hitmaskin som kom att spotta ur sig mängder med populära låtar under åren som följde. Den första skivan släppes 1983, vinsten i Rock-SM, och redan här hör man att bandet hade stor potential. Just denna platta bjöd dock inte på några hits och produktionen var lite för enkel för att nå ut stort. Det var först med 1984-års skiva Wings of Tomorrow som det började hända saker. Här började hitsen komma på löpande band i och med låtar som Open your Heart.

Det som följde härnäst var att trummisen Tony Reno fick sparken och Ian Haugland fick istället jobbet. Första skivan med gruppen för Haugland blev singeln Rock the Night år 1985, en låt som sedan skulle dyka upp (dock med en “snällare” mix) på nästa LP; dundersuccén The Final Countdown. Denna skiva slog stort världen över och Europe var nu i samma liga som Def Leppard, Bon Jovi med flera. Bandet försökte följa upp succén två år senare med Out of this World, dock utan samma framgångar som tidigare. Nu hade gitarristen John Norum ersatts av Kee Marcello, som närmast kom från bandet Easy Action.

Europe fortsatte sin bana några år till, men tappade popularitet stadigt eftersom det musikaliska klimatet förändrades i och med grungen. Några år in på 90-talet kastade man in handduken. Bandet har dock gjort comeback på senare år.