Folkkära rockartisten Tomas Ledin

Den svenska musikern Tomas Ledin behöver nog egentligen ingen utförlig presentation. De allra flesta svenskar vet förstår redan vem denna man är – vem känner exempelvis inte till låtarna “Sommaren är kort” och “Blå blå vindar”? Tomas Ledin har länge varit i ropet som artist, men också som framgångsrik producent på eget skivbolag.

Ledin är från början från Östersund och flyttade med sin familj som ung till den lilla orten Sandviken, några mil utanför Gävle. Han började sin karriär genom att delta i diverse olika visfestivaler och kom sedermera att åka med ABBA på deras världsturné åren 1979 och 1980, där han fungerade som en del av kören. Han fick också sjunga solo vid ett par tillfällen. Sitt genombrott i Sverige fick han med låten “Just nu”, som han vann den svenska uttagningen till Eurovision med 1980.

Tomas Ledin har alltid varit en sann live-artist, vilket man kunnat bevittna under de mängder av festivaler han deltagit i. En av dessa är Rocktåget, som grundades 1991 och blev en otroligt populär show. Han har också fått ett flertal utmärkelser, där den viktigaste antagligen är en Grammis för skivan “Höga Kusten” som han fick 2014. Han blev också utsedd till hedersmedborgare i Sandvikens Kommun år 1996.

Tomas har gjort mängder av skivsläpp under sin karriär, där han skiftat stil ganska rejält. Till en början sjöng han mest på svenska, men gick sedan över till engelska – och sedan till svenska igen. Det var först mot slutet av 1980-talet som han hittade ett sound som han höll fast vid ett bra tag, i och med skivan “Tillfälligheternas Spel”. Detta sound kom också att höras på fler plattor inspelade i samma studio; bland annat på artisten Stefan Anderssons skivor.

Sedan 1983 är Tomas Ledin gift med Marie Ledin, som är dotter till den kända ABBA-producenten Stikkan Andersson. Marie är skivbolagsdirektör, vilket naturligtvis är praktiskt för vilken artist som helst.