Exportsuccén ABBA tappar aldrig i popularitet

Kombinationen av Sverige och musik innebär för de flesta bandet ABBA, särskilt de man träffar utomlands som allt som oftast pratar sig varma om det härliga svenska pop-bandet. För visst är det nog så att ABBA är det mest kända svenska bandet genom tiderna? Det är inte ofta som fyra medlemmar i en grupp kan skapa sådan otrolig succé tillsammans; faktum är att det nästintill är magiskt det som bandet åstadkommit.

Vad är då det vinnande receptet bakom ABBA? Den viktigaste beståndsdelen i bandet är förstås dess medlemmar, som bestod av Björn & Benny, Agneta & Frida. Tillsammans lät de oerhört bra och detta höll i sig genom hela karriären. Dock var det Björn och Bennys låtskrivande som var det riktigt magiska; de hade (och har fortfarande) en sällsynt förmåga att skapa lättlyssnad musik som tilltalar den stora massan.

Det stora genomslaget för ABBA kom 1974 i och med vinsten i Eurovision med låten Waterloo. Efter detta var det full fart framåt för bandet och i stort sett varje låt som släpptes som singel blev en hit. Så höll det i sig under många år framåt, ändå tills i början av 1980-talet då bandet tappade i produktivitet och slutligen lade ner sin verksamhet. Ständigt turnerande och mycket jobb sliter mycket på alla produktiva band och ABBA:s medlemmar orkade till slut inte med detta.

Att ABBA fortfarande är populära som band och att deras musik får stor uppmärksamhet ser man i många sammanhang. Dock är detta som allra tydligast när det handlar om den numera kända musikalen Mamma Mia, som länge gått i musikalsvängarna. Här får ABBA:s älskade musik fullt fokus, något som gör publiken överförtjust. Medlemmarna i bandet har för övrigt haft en lång karriär var för sig; de har samtliga haft solokarriärer som varit mer eller mindre lyckade. Dock kvarstår faktum, ABBA är fortfarande populära!